Draag ik beter fel wit of gebroken wit?
Klopt deze stelling?
“Als koel type draag je beter echt wit, en als warm type sta je best met gebroken wit.” Eigenlijk is er meer nuance. Iedereen kan met gebroken wit wegkomen, al beeld je je best even in waar de tint vandaan komt.
Is een wit eerder grijs-blauw-achtig? Dan is het een koel gebroken wit. Dit staat goed bij wintertypes. Dit komt omdat wintertypes zelf een koele ondertoon hebben, en geen nood hebben aan zachtheid. Deze tinten zijn nog steeds erg fel, ook al zit er nuance in de tint zelf. Je herkent soms wat meer blauw, soms grijs of muntgroen. ‘Gebroken’ kunnen we het misschien niet noemen, maar hierbij weet je in ieder geval dat er niet één wittint bestaat waaruit je kunt kiezen als koel type met die behoefte aan iets fel. Ook sommige zomertypes - eerder zij die heel makkelijk bruin worden - staan hiermee heel goed.
Tinten van wit die afkomstig zijn van een koele kleur. Benamingen: ‘sneeuwwit, titaanwit, spierwit, munt.’
De meeste zomertypes hebben behoefte aan frisheid en zachtheid. Omdat je ondertoon als zomertype koel is, zal een koele tint je gelaat een levendig effect geven. Heel hard wit kan alsnog verblekend werken. Gebroken wit is dus een goed idee, MAAR staat je enkel goed wanneer die opgaat richting taupe. Als je de saturatie dus zou optrekken, kom je uit bij een bruintint die niet oranje-achtig is, maar eerder rood- of blauw- achtig. Bruin bestaat uit geel, rood en blauw. Wanneer er minder geel aanwezig is dan rood en blauw, is de bruintint koeler. Zie je het verschil tussen de onderstaande afbeelding en die eronder?
Tinten van wit die afkomstig zijn van een koele bruintint. Benamingen: ‘parelmoer, taupe, ‘greige’’.
Als je een warm type bent, gaat gebroken wit áltijd beter dan het witste wit. Het is belangrijk dat je als warm type herkent dat de tint echt warm crèmekleurig zou zijn als je de intensiteit optrekt, dus eigenlijk afkomstig is van oranje of cognac bruin. De warmte van deze wittinten stemt overeen met die van je ondertoon. Je uitstraling zal dus rustig zijn bij onderstaande tinten.
Tinten van wit die afkomstig zijn van een warme kleur. Benamingen: ‘crème, champagne, parelmoer, eierschaalwit.’
Waarom is het belangrijk om de juiste tint van wit te dragen?
Warm wit maakt je als zomer- of wintertype heel eentonig. Kleuren trekken weg uit je gezicht. Je dus wordt dof gemaakt. Koel (en dus het witste) wit maakt je als lente- of herfsttype grauw, vlekkerig en soms rozig! De impact van wit is véél groter dan het lijkt.
Is het plots een groot vraagteken of je wel de juiste wit-tinten draagt? Wanneer je een kleuranalyse laat uitvoeren, worden deze en al je andere vragen over kleur beantwoord! Volg Omber voor meer!